2014. október 29., szerda

A félelem városa

Fear City (1984) - Abel Ferrara

Ismét Abel Ferrara-val jelentkezem, méghozzá szám szerint a harmadik nagyjátékfilmjével, ami a kevésbé ismertek közé tartozik. Manhatann-i sztriptízbárok világában járunk, ahol egy gyilkos öldösi a táncosnőket és mindenki szeretné elkapni. Gondolom nem csak engem emlékeztet Fritz Lang klasszikusára, az M - Egy város keresi a gyilkost-ra. A kérdés azonos, vagyis hogy a "bűnözők" vagy a hatóság találja meg előbb, de ennyiben ki is merül a két film között hasonlóság. A színészgárda elég sok ismerős arccal kecsegtet, mint Tom Berenger, Billy Dee Williams, Jack Scalia és végül Melanie Griffith, utóbbi táncosnő, mint sejthető.

Matt Rossi (Berenger) és Nicky Parzeno (Scalia) két digó, akik klubokba közvetítenek sztriptíztáncosnőket, míg egy napon az egyik lányt megtámadja valaki a nyílt utcán és ollóval levagdossa az ujjait. Mielőtt még ölre mennének a konkurenciával, közbelép a Billy Dee Williams által játszott seggfej-zsaru archetípus és a körmükre koppint. Idővel nem csak a "saját" lányaik végzik vérbe fagyva, így szövetkezni, fegyverkezni kezdenek egymás támogatását élvezve a másik ügynökséggel, de ez is kevésnek bizonyul a gyilkos megállítására. Rossi nem mellesleg ex-ökölvívó, aki eléggé ideggyenge mióta halálra verte ellenfelét a ringben, a sorozatgyilkos meg harcművész, bármennyire is hülyén hangzik. Nem szükséges túl nagy fantázia a finálé megjóslásához, de inkább hangulatban erős A félelem városa, mint sztorijában. Azt az urbánus paranoiát kívánja szemléltetni, több-kevesebb sikerrel, szerintem inkább több, amit Spike Lee vitt tökélyre az Egy sorozatgyilkos nyara-ban (Summer of Sam, 1999).

Tipp: Ncore-on van egy Viasat6-os TvRip, amit érdemes még gyorsan lekapni, mielőtt még bölcs vezérünk bevasalja érte azt a 150 ruppót.1 megjegyzés:

  1. Én még anno az Odeon-tékából ezt az eredeti vhs-t kölcsönöztem ki, egész jó minőségű volt a szalag :)

    VálaszTörlés