2014. augusztus 17., vasárnap

Fagypont alatt

Less Than Zero (1987) - Marek Kanievska

Bret Easton Ellis huszonévesen írta meg Nullánál is kevesebb címet viselő regényét, ami az X-generációnak lett a Zabhegyezője. A Less Than Zero eredetileg egy Elvis Costello sláger volt, a hazai forgalmazónak sikerült mindezt "Fagypont alatt"-nak fordítani. Kérnék egy álló ovációt. Köszönöm!


Céltalan, kiüresedett, los angeles-i fiatalokról szól, ezen belül is egy Clay ( Andrew McCarthy) nevű srác mindennapjairól, amikor hazalátogat az ünnepekre New Hampshire-ből. Clay tökéletesen érdektelen, kialakult személyiség nélküli, sodródó 18 éves, a könyvben elbeszélőként az ő szemén, vagy még inkább napszemüvegén (Ray-Ban Wayfarer) keresztül látjuk az eseményeket, amolyan passzív megfigyelő szerepét tölti be. Az a nagy büdös helyzet, hogy ez a filmben nem működik. Az ő karakter nélküli karakterére épül az egész mozgóképes verzió, holott nála minden más szereplő érdekesebb. Kiemelném Julian-t, akit Robert Downey Jr. alakít pofátlanul fiatalon, de elég meggyőzően. Na, ő annyira rákattan a heroinra, hogy egy idő után buzikurvaként kezdi keresni a pénzt. A film a nem tudom hányadik percnél, mintha megtalálná a hangját azzal, hogy egyre többször kerül képernyőre, de a töménytelen Clay-es jelenet ront az egész összhatáson és könnyen feledteti az amúgy is ritka pozitívumokat.

Azon a véleményen vagyok, hogy egészen nyugodtan meg lehetett volna hagyni Clay-t főszereplőnek, de akkor jobban kellett volna ragaszkodni az alapanyaghoz és semmiképp sem pironkodni. Van egy két rész az eredeti műben, ami megelőlegezi az Amerikai Psycho-t, hogy mást ne mondjak: Egy házibuliban snuff (gyilokpornó) filmet vetítenek. Ezek az apróságok égető hiányt képeznek.

Így nem szabad Ellis-t adaptálni, Avary-nak sikerült a Vonzás szabályaival, pedig annak a regénynek komplexebb volt a felépítése, sokkalta több karaktert vonultatott fel, ráadásul nem kis kockázatot vállalva, a cselekményt áthelyezte a film készültének időpontjába, vagyis a 2000-es évekbe. Ha neki ment, akkor Marek Kanifjsdgjfklgf-nak miért nem?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése