2014. augusztus 10., vasárnap

Az őrültek

The Crazies (1973) - George A. Romero

A legfőbb zombiológus, mindenki kedvenc rendezőzsenije az Élőhalottak éjszakája (Night of the Living Dead, 1968) és a Holtak Hajnala (Dawn of the Dead, 1978) között forgatta ezt a kevésbé ismert filmjét, ami bár nem klasszikus értelemben vett zombifilm, de személy szerint mégis közéjük sorolnám. Ilyen alapon a 28 nappal később sem az, pedig ez itt maga a szellemi előd. "Nemzombi" zombifilm elnevezést tudom javasolni, tartozzon ebbe a Démonok és az Evil Dead is. Egyébként is rohadt vékony a határvonal, gondoljunk csak Umberto Lenzi Démonok bosszúja (Black Demons, 1991) című szutykára, ami zombikat ad el nekünk démonként, de a recept fordítva is működik, Fulci papja ennek az inverze. A közveszélyes kattantak is tartozzanak má' a Z-filmek sorába.

Egy vakcinát szállító repülőgép lezuhanása következtében egy amcsi kisváros lakossága megfertőződik egy olyan kórral, amitől veszélyes őrültekké válnak. A katonaság hihetetlen gyorsan karanténnak nyilvánítja a helyszínt és meggátolják a be és kijutást, de a helyzet megoldásakor már csak egyhelyben toporognak. A jellegzetesen fehér védőruhás, gázálarcos katonák kezdetben irányításuk alatt tartják az eseményeket, de az állapot nem tart örökké. Még szerencse.

Az igazi szépsége abban rejlik az Őrülteknek, hogy sem a néző, sem a film szereplői nem képesek eldönteni, hogy ki fertőzött és ki nem. Az egészségesek a kialakult helyzet hatására agresszíven lépnek fel, hogy megvédjék a tyúkszaros életüket, ilyenkor mindenki ellenséggé válik számukra (Inváziós filmek paranoiája). A vírus áldozatai épp ellenkezőleg, ők a normalitást színlelik, de csak míg kellően közel nem lép a leendő áldozat. Sajnos a költségvetés nem volt túl magas, meg is látszik az alkotáson, de érdemes foglalkozni vele, ha valaki Holtak hajnala rajongó, olyasmi ez, mint egy béta verzió. Vigyázat: Többnarrátoros!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése