2013. július 16., kedd

Menekülő ember

The Running Man (1987) - Paul Michael Glaser

Elöljáróban annyit szeretnék közölni, hogy aki nem látta a Menekülő embert és/vagy nem szívleli Schwarzenegger munkásságát az buzi. Az előbbiek közé tartozott az a személy is, aki borító ismertetőjét írta.(WTF?) Mit is kell tudni a tárgyalt műről? Richard Bachman álnéven írt Stephen King regény alapján készült a késő 80-as években, természetesen az alapanyagtól (mint az lenni szokott) eléggé eltérve.

Ben Richardsot koholt vádakkal csukják le, miszerint civilekre nyitott tüzet egy akció során. A valóságban pont ezt kapta parancsba és a megtagadásért került arra a büntetőtelepre, ahol történetünk kezdetét veszi. Hamarosan felhagyva a csákányozással, sikeresen szökést kísérel meg, ezzel felkeltve az őszhajú gecinek a figyelmét, aki mindent megtenne, hogy a műsorában tudhassa hősünket. Ben túszul ejt egy nőt a lakásán, aki a mindent uraló ICS Tv társaság egyik alkalmazottja, így kívánja boldog házaspár látszatát keltve elhagyni az országot. A pina tekintve, hogy elrablója tömeggyilkos hírében áll, jobbnak látja elárulni és a hatóság kezére játszani. Richardsnak az elkapása után alkut ajánlanak: vagy vállalja a Menekülő emberben való részvételt, vagy a két haverját rakják be a helyére. Nem túl tisztességesen, mindhárman (később a csaj is) a játékban találják magukat, ahol ún. "Üldözők" elől kell menekülniük, ha nem szeretnének rövid úton elhalálozni.

A magyar kiadás egyfajta átmenetet képez a hangalámondásos és a szinkronos film között és olyan nagyszerű fordítással rendelkezik, hogy pl.: Sub Zero-t  az egyik üldözőt (a későbbi szinkronban: Nullafok) nem túl nagy találékonysággal  "Al Nullának" keresztelték el. A filmet Schwarzira jellemző macsó beköpések és a Robotzsaru reklámblokkjait idéző képsorok jellemzik. A kapaszkodj a dollárért névre keresztelt vetélkedő maga az istenkirályság.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése